dilluns, 11 de maig de 2015

El bilingüisme mata

Títol: El bilingüisme mata: Del canvi climàtic al canvi idiomàtic
Autor: Pau Vidal
Editorial: Pòrtic
Col·lecció: P. Visions
Pàgines: 224

Degut al tant per cent de parlants habituals del bilingüisme, amb tan sols un 36% de la població, Pau Vidal  amb el llibre "El bilingüisme mata" intenta denunciar aquest fet tan desastrós. Descriu detalladament el que la majoria de filòlegs saben però només Joan Solà va gosar dir en veu alta: que el català no s'està morint per falta de parlants sinó per falta de català. La supervivència no depèn només de la qualitat de parlants, sinó també de la qualitat de la llengua. Pau Vidal alerta del 'canvi idiomàtic' i en descriu els símptomes, que escampen els totpoderosos mitjans i les xarxes socials. I corregint alguns dirigents sobiranistes, proposa l'única cura possible: elevar el català a llengua oficial única del futur Estat.  Ell proposa en aquest llibre la radical solució de fer llengua oficial al català en un futur estat.

Crítiques:


Positives:

"Un llibre fantàstic que ens fa reflexionar sobre la nostra estimada llengua catalana i la importància de preservar-la. Molt recomanable."-Anònim.


"El cert és que fins que no he llegit aquest llibre, no he entès lo important que és, que el nou estat català tingui el català com a si no única llengua, casi, perquè el cert és que el català s'està morint, i si no el cuidem, si no posem esma a fer que es transmeti amb tota la seva puresa i virtut, ens trobarem davant d'un estat sense llengua, i això jo personalment no ho vull."-Anònim.


Negatives:


"Aquests que somien amb una Catalunya monolingüe desapareguda en el fons dels temps no toquen de peus a terra. El castellà ha vingut per quedar-se i contra això no es pot fer-hi absolutament res."-Anònim.


"Con el español y el inglés se puede viajar en avión a cualquier parte del mundo... Con el catalan solo hasta que despega."-Anònim.


En la meva opinió aquest llibre té bastants bases polítiques amagades rere la llengua, la veritat es que el tema polític el considero una guerra de cultures, que no sap compartir ni obrir la ment a nous coneixements, noves llengües etc. En general opino que cadascú hauria de ser lliure de parlar la llengua que vulgui i des de qualsevol nivell, ja que hi ha persones que no han tingut la possibilitat de rebre una formació adequada i és totalment normal que tinguin errors lingüístics.


1 comentari:

  1. Bona feina per una hora de classe a l'aula d'informàtica, però les crítiques de persones anònimes no valen. Jo demanava autor i diari en el qual es publiquen...
    Per parlar de llibres o de política cal donar la cara sempre. Anònimament, qualsevol és capaç de dir bestieses.

    ResponElimina