dilluns, 13 d’abril de 2015

Museu Guggenheim


-Títol: Museu Guggenheim de Bilbao
-Data: (1993-1997)
-Autor: Frank O. Gehry
-Ubicació actual de l'obra: Bilbao, País Basc (Espanya)

L’obra va ser creada durant l’època contemporània, que va començar amb la Revolució Francesa l’any 1789. I que arriba fins als nostres dies.  Aquesta època destaca per les revolucions i per les grans transformacions, la revolució industrial.
Per altre banda, hi ha una profunda crisi a causa dels canvis socials, econòmics, científics, tecnològics, per l’acceleració històrica, el progrés, el desenvolupament i per la transformació de valors. Aquests canvis van provocar la Primera i la Segona Guerra Mundial. A més a més, van sorgir les avantguardes artístiques (al segle XX) com el Modernisme, l’Expressionisme, el Cubisme, el Surrealisme i l’Abstracció.

A principis del segles XX, Bilbao, tenia un gran desenvolupament econòmic, ja que era una ciutat amb gran quantitat i diversitat de fàbriques, que van aportar una gran empenta econòmica a la ciutat. Durant aquesta època l’únic que va aturar aquest creixement tan econòmic com cultural va ser la guerra civil, però després la ciutat ja va reprendre la seva capacitat de creació de riquesa, ja que va ser un gran imant per a immigrants, a la recerca de feina. Més tard, Bilbao, va caure en una immensa crisi, que va fer plantejar-se als vilatans de la zona, si realment havia estat una bona idea, omplir Bilbao amb fàbriques. Degut a la situació la ciutat va tenir la necessitat de treure diners d’algun lloc, així que va decidir construir obres d’art, per atraure l’ interès turístic. Per això es van construir obres arquitectòniques com el  Museo Guggenheim o el Palau Euskalduna de Congressos i de la Música.L’obra es situa dins de l’art contemporani, que és l’estil del que actualment n’estem gaudint. Hi ha diverses formes de pintura, arquitectura i escultura, amb diverses finalitats, que defineixen l’art contemporani i que el classifiquen amb diferents estils, uns no més importants que els altres

Dins l’Edat Contemporània, l’estil arquitectònic del Guggenheim és una barreja del postmodern i el neobarroc.

Ho sabem perquè:
*Té un impacte visual molt destacant.
*Menysprea les regles clàssiques de l’arquitectura.
*Es veu un cert desordre i excés.
*Es creen il·lusions d’espai i profunditat, on no n’hi ha.
*Simula pluralisme.

L’autor, Frank Gehry va néixer a Toronto (Canadà) el 28 de febrer del 1929. Però es va traslladar a Los Ángeles el 1947. El 1954 va acabar els seus estudis d’arquitectura. La seva primera feina va ser a l’estudi de Victor Gruen. Va realitzar un curs de servei militar, i quan va tornar a Los Ángeles va fer un curs de Disseny a la Universitat de Harvard. El 1962 va obrir el seu propi estudi a Los Ángeles. Allà va desenvolupar el seu estil personal i va incrementar la seva importància. Tres de les seves obres són a Espanya: Guggenheim (Bilbao), la Bodega Marques de Riscal (La Rioja) i el Peix Daurat (Port Olímpic de Barcelona). Per a ell, una arquitectura acabada és una obra d’art. Defensa que és important la funcionalitat i la ubicació de l’obra. Frank Gehry ha guanyat una gran quantitat de premis per la seva feina realitzada en vers l’arquitectura.

En aquesta obra s’hi observen formes corbes i desiguals que li donen un aspecte modern i atractiu. El desordre que demostra el fa únic; sembla que hi s’hagin anat col·locant diferents panells sense ordre ni sentit..
Gràcies a les escultures que hi ha a l’entorn del museu Puppy de Jeff Koons i Mamà de Louis Bourgeois), sabem que és un museu d’Art. L’entrada es diferencia de la resta, té una columna enorme que subjecte un panell metàl·lic..
El fet que estigui a prop de l’aigua li dóna un aspecte marítim i en transmet la sensació d’un vaixell atracant al port. Aquest edifici és compost per un material metàl·lic i amb aspecte ferm. També destaca una part lluminosa de l’interior que reflexa l’aigua que l’envolta a l’exterior.

Es va crear un concurs per decidir qui dissenyaria el Museu Guggenheim de Bilbao. Es buscava un disseny que destaqués i fos un dels més significatius del segle XX. L’idea de Frank Gehry va ser la que més els va agradar, ja que creien que es convertiria amb un símbol de Bilbao.

En els edificis que construeix en Frank O. Gehry es caracteritzen, per la imitació d'aspectes físics i culturals del lloc on es construeixen. El museu Guggenheim està construit amb metall, pedra i aigua. Té una àrea de 24.000m2 i té espai per a exposicions, un restaurat, una llibreria, un auditori, una cafeteria i un exterior obert al públic al voltat de l'edifici. El museu va ser part d'un projecte per potenciar l’economia i per millorar el Bilbao metropolità.
L’autor tenia l’ intenció de fer que l’edifici tingues un sentit diferent, depenent de la perspectiva en que s’observes l’obra d’art. En primer lloc, Ghery tenia l’ intenció que semblés un vaixell atracant el port, fent homenatge a la ciutat portuària i a les tradicions marítimes de Bilbao. Els panells metàl·lics, representen les escames d’un peix, i si mirem l’edifici des de dalt té una apariència floral.


1 comentari:

  1. és un article per al diari?
    No té frescor, sembla fals. És massa historicista

    ResponElimina